06-23671179 info@cafelangelo.nl

Geschiedenis

Ooit Café Centraal, de afgelopen dertig jaar Café Pension Bralts en sinds oktober 2017 Café Pension Langelo.

De donkerrode vloerbedekking is verdwenen, een mooie houten vloer is gelegd, de bar is naar voren verplaatst en verlengd… zomaar een greep uit de veranderingen die hebben plaatsgevonden sinds het café de naam Café Langelo draagt. Het pension telt 8 kamers en zijn nu smaakvol ingericht met retro accessoires.

Sinds oktober 2017 zijn wij de uitbaters van dit mooie café met een heel rijk verenigingsleven. De wens van het dorp was toen zij het café in eigendom kregen dat het verenigingsleven zijn plek kon behouden in het café. Intussen zijn er zelfs meerdere clubs en verenigingen bijgekomen.

Het terras is aangepakt door nieuwe parasols en bloembakken te plaatsen, er is een vlonder aan de zijkant waar een heerlijk loungeterras is gecreëerd. De zonwering aan de voorzijde is geplaatst, de terrastafels zijn vervangen en er zijn terrasheaters geplaatst. 

Alleen de lichten aan en de deuren los is niet meer genoeg… met enthousiasme en creativiteit proberen we daarom voor elk wat wils te organiseren. Houdt onze agenda in de gaten voor alle activiteiten.

Kijk ook eens bij de arrangementen voor bijvoorbeeld een High Cocktail, Wine of een High Beer. Gezellig Klooschieten en nieuw is onze Plaotiesroute, een prachtige route door Noord-West Drenthe waarbij je navigeert op foto’s. Je kunt zelfs deze route rijden in een te huren cabrio en ook dit is weer uit te breiden met bijvoorbeeld koffie en gebak vooraf, borrelen met deelplanken nadien of voor onderweg een heerlijke picknickmand of een picknick op locatie.

Ons café leent zich ook uitstekend voor een verjaardags, personeels, of bijvoorbeeld een jubileumfeest. Hierbij kan een barbecue georganiseerd worden of een lopend buffet. Zomaar een greep uit de vele mogelijkheden. En wil je blijven slapen….boven het Café bevinden zich 9 kamers om heerlijk te overnachten en ’s ochtends te genieten van een uitgebreid ontbijt.

Tenslotte: Kom je met de auto? Wij hebben een ruime parkeerplaats achter het Café!

Tot ziens in Café Langelo!

Jos en Alieneke

**************************************************************

Geschiedenis Dorpscafé

Het dorpscafé als de Huiskamer van Langelo
Wat is er nu zo bijzonder aan het dorpscafé van Langelo? Het dorpscafé is niet alleen een café, maar ook het dorpshuis van Langelo. Daarom noemen we het ook wel onze ‘Huiskamer’.

De Huiskamer is de plaats waar de inwoners en verenigingen van Langelo terecht kunnen om elkaar te ontmoeten.
De Huiskamer van Langelo in zijn huidige vorm bestaat sinds september 2017. Het dorp Langelo, vertegenwoordigd door Stichting Huiskamer Langelo, is eigenaar van het gebouw. Tot 2017 was het café een ‘normaal’ café-pension, in eigendom van de familie Bralts. Zij hadden al enkele jaren daarvoor het café te koop gezet om met pensioen te kunnen gaan.

Het dorp Langelo beschikte daarnaast over een dorpshuis in de voormalige basisschool, die sinds 1985 was gesloten. De oude school heeft sinds 1985 veel gebruikers en functies gekend: een
jeugdsoos, peuterspeelzaal, cursussen, vergaderingen, ouderengym, de kinderclub en nog veel meer.
De laatste jaren werd de oude school echter steeds minder gebruikt. De jeugdsoos en peuterspeelzaal waren inmiddels opgeheven en ook andere gebruikers waren er nauwelijks nog. De verenigingen maakten vaker gebruik van het café, dat hiervoor goed was toegerust.
Vanwege het teruglopende gebruik van de school werd in 2015 overwogen het gebouw over te dragen aan de gemeente en de stichting op te heffen. Maar, omdat het voortbestaan van het café als ontmoetingsplaats in Langelo niet zeker was, besloot het dorp dat actie nodig was. Het project ‘Huiskamer Langelo’ werd opgestart, met als doel om voor het dorp Langelo één gemeenschappelijke ontmoetingsplaats te behouden voor de toekomst.

Huiskamer Langelo
Dorpsbelangen Langelo nam het voortouw en verkende met de inwoners van het dorp de mogelijkheden voor een dorpshuis waar inwoners en verenigingen gebruik van konden blijven
maken. Er volgde een jaar van plannen maken: werkgroepen werden opgericht, dorpshuizen in andere dorpen werden bezocht en er werd advies ingewonnen bij diverse organisaties en de
gemeente. Uiteindelijk werd de keuze gemaakt om in te zetten op het café als centrale dorpsvoorziening en het oude schoolgebouw terug te geven aan de gemeente.
Het dorp stond nu voor een aantal nieuwe uitdagingen: hoe komen we aan geld voor de aankoop van het café? Hoe gaan we het café runnen, met vrijwilligers, beheerders of professionele uitbaters? En wat moet er allemaal aan het gebouw gebeuren om het als dorpshuis te kunnen gebruiken? Ook hier gingen de inwoners van Langelo mee aan de slag.
Voor het aankopen van het pand is aangeklopt bij de gemeente Noordenveld. De school werd ingebracht bij de gemeente en met de waarde van het gebouw kon de aankoop van het café deels
worden gefinancierd. Voor het overige deel is een lening afgesloten door de nieuw opgerichte Stichting ‘De Huiskamer van Langelo’, die in plaats kwam van de oude ‘Stichting De School’. De
gemeente staat garant voor deze lening. Toen de Gemeenteraad van Noordenveld op in mei 2017 instemde met deze constructie zaten veel Langeloërs op de publieke tribune. Een belangrijke hobbel was genomen!
De nieuwe Stichting ‘De Huiskamer van Langelo’ is opgericht op 17 juli 2017. Op die dag was ook de officiële overdracht van het gebouw aan de Stichting. Het dorp was hiermee eigenaar geworden van het dorpscafé.
Ondertussen hadden Jos en Alieneke zich gemeld als uitbaters van het café. Een enthousiast en ondernemend koppel dat de dorpshuisfunctie graag wilde invullen en daarnaast enthousiaste en ondernemende plannen had om het café nieuw leven in te blazen. Zij pachten het café nu van de Stichting en nemen de complete exploitatie op zich. De dorpsactiviteiten hebben daarbij voorrang op andere zaken. Meteen in september 2017 ontvingen Jos en Alieneke hun eerste gasten. Op 7 oktober 2017 vond de feestelijke opening van Café Langelo plaats.

Klussen
Om het gebouw helemaal klaar te maken voor de nieuwe functie als dorpscafé, waren enkele aanpassingen noodzakelijk. Met subsidies van Stichting DOEN en van de Nederlandse Aardolie
Maatschappij is het gebouw helemaal klaar voor de toekomst. Zo is er bijvoorbeeld toneelverlichting gekomen en is de keuken vernieuwd en aangepast aan de regelgeving. Ook is het café verduurzaamd met o.a. nieuwe convectoren, isolatie en PV-panelen.
De uitbaters Jos en Alieneke hebben zelf ook flink geklust in het café. Onder andere een mooie bar, een nieuwe vloer en een compleet opgefrist terras hebben zij al gerealiseerd. Een ouderwets gezellig café met een warme uitstraling is het resultaat.

Afscheid school
Voor het schoolgebouw, dat jaren trouw dienst had gedaan als dorpshuis, werd een afscheidsbijeenkomst georganiseerd op 9 september 2017. Alle inwoners van het dorp waren nog
één keer welkom om een kijkje te nemen in het gebouw, waar veel dorpsbewoners hun jonge jaren in de schoolbanken hadden doorgebracht. Ook kon geboden worden op de inboedel. Een aantal originele stukken hebben een mooi plekje gevonden in de woningen van Langelo.

Toekomst
Met het café in eigendom van het dorp, hebben we de dorpshuisfunctie binnen Langelo voor de toekomst weten te behouden. Een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid in het dorp, die alleen mogelijk is geweest door enorme inzet en steun van mensen en organisaties binnen en buiten
Langelo.

 

Langelo, daar wil je zijn!